A tapasz használata

1A tapaszból ollóval vágjunk le egy 3-5 cm-es darabot, távolítsuk el róla a védőpapírt, és a fájdalom helyére, tiszta, száraz, krémtől mentes bőrre ragasszunk fel. Szőrös felület esetén ajánlott a kezelés előtt leborotválni a területet. Legfeljebb 5 x 5 cm-es darabot használjuk, egyszerre akár több darabot, és mindig a tapinthatóan legerősebb fájdalom helyére tapasszunk.
2A felragasztott tapaszt simítsuk el a bőrön, majd rászorított kezünkkel melegítsük fel pár másodpercig, hogy jól felragadjon és a működés hamar beinduljon.
3Egyidejűleg több helyen is viselhető, többféle fájdalom egyidejű kezelésére is alkalmas. 1-10 napig viseljük, ha a fájdalom nem szűnik, csak enyhül, cseréljük és használjuk tovább.

Akut fájdalmaknál gyorsabban várható a fájdalom enyhülése, míg a krónikus bántalmaknál hosszabb kezelés is szükséges lehet. Hosszú távú kúra közben ha nincs fájdalom, nem kell felragasztani, de ha egy-két hét után újra jelentkezik, ismét tapaszolni kell.

 • A tapasz vízálló, lehet vele tisztálkodni, az erős dörzsölését kerüljük. Az alapanyaga bőrbarát.

 • A Motto tapasznak gyulladáscsökkentő hatása is van!

 • Egy csomagban 2db 15×5 cm-es tapasz található, amelyből 6db 5×5 vagy 10db 3×5 cm-es darab vágható fel, így folyamatos használat esetén 1-2 hónapra elegendő.

Milyen fájdalomtípusra melyik tapasz alkalmazható?

Az idült, reumás fájdalmakra a sárga csomagolású, bőrszínű Reumatapaszt, akut fájdalmak ellen a kék csomagolású, szintén bőrszínű Fájdalomcsillapító tapaszt ajánljuk. A zöld csomagolású, zöld színű Fájdalomcsillapító tapasz sportolóknak termékünk a kék Fájdalomcsillapító tapasz színes változata, elsősorban váll-, könyök-, hát- és tárdfájdalmak enyhítésére javasoljuk.

FÁJDALOMCSILLAPÍTÓ TAPASZ (kék jelű)

 • Fejfájás, migrén esetén (1) a halántékokra ø 3 cm-es tapaszokat ragasszunk. Érdemes már enyhébb fájdalom érzékelése esetén megkezdeni a kezelést, amellyel akár el is kerülhető a fejfájás felerősödése.
 • Fogfájásnál, (2) hőérzékeny fognál, fogkezelés után, íny- vagy arcüreggyulladásnál az arcra kívül ø 2-3 cm-es tapasz ragasztandó, ami 20-40 perc alatt elviselhetővé csökkenti a fájdalmat. Természetesen a fogorvost mielőbb fel kell keresni!
 • Szájzár esetén 2-3 cm-es tapaszt az állkapocsszögleti ízületére, ill. a fájdalom helyére ragasszuk.
 • Extrakardiális (szívtáji) fájdalomnál (4) a kulcscsont felett baloldalon egy 3×5 cm-es darabot a karotiszérre (nyaki ütőér) ragasszunk!
 • Epe- (6) vagy vesetáji (16) fájdalomnál 5×5 cm-es tapaszt alkalmazzunk!
 • Csonttörés esetén (7, 12, 22) a fájdalom helyére, ill. a törés fölé és alá, (a gipsz levétele után) több, 4×5 cm-es csík ragasztandó, ami az izommozgás megindulását és a csont összeforrását segíti.
 • Menstruációs fájdalomnál (8) a fájdalom helyére 1-1 db 3×5 cm-es tapasz ragasztandó.
 • Alvás, sportolás közben fellépő izomgörcs várható helyére 5×5 cm-es tapaszt alkalmazzunk.
 • Visszérfájdalomnál (11) kb. 40 percen belül hatásos, de csak a fájdalmat szünteti meg, a visszér bántalmakat nem gyógyítja.
 • Alvás elősegítésére (13), a belső bokacsont alá 3×5 cm-es tapasz ragasztandó mindkét lábon.
 • Orrcsorgás (21) ellen a hüvelykujj és a mutatóujj nagy ízületére mindkét kézen ø 2 cm (összesen 4) tapasz szükséges.
 • A jó- és rosszindulatú daganatok okozta fájdalmak elviselését elősegíti, 5×5 cm-es darabokat tapasszunk a fájdalom helyére.

REUMATAPASZ (sárga jelű)

 • Kar- és vállfájdalmaknál (3, 14) a fájdalom helyére 5×5 cm-es, a gerincoszlop és a lapocka közé 3×5 cm-es tapaszt ragasszunk fel! Ajánlatos a tapaszt a fájdalom megszűnte után még néhány napig viselni.
 • Idült térd-, csípőfájdalmak (9, 10, 18) esetén néha előfordul, hogy a tapaszt folyamatosan viselni kell. Általában 1-10 nap alatt a fájdalom megszűnik, ha az oka izomgörcs vagy reuma.
 • Lumbágó vagy más gerincfájdalomnál, porckorongsérvnél, lapockatáji izomfájdalomnál (15, 17) 5×5 cm-es tapaszt kell ragasztani a fájdalom helyére.
 • Csípőízületi fájdalomnál (18) 5×5 cm-es darabokat helyezzünk a keresztcsontra, a kitapintható forgóra és a comb belső felső részére (9) (adduktor izom).
 • Az ínhüvelygyulladás (20) a tapasz használatával gyorsan megszűnik.
 • Hátulról sugárzó fejfájás, nyaki meszesedés esetén (23, 24) a nyakcsigolyákra, illetve a fájdalom helyére ragasszunk egy 3×5 cm-es darabot.
 • Ütés, zúzódás fájdalmai a tapasszal csökkenthetők és a véraláfutás felszívódását is gyorsítja.

Fájdalomcsillapító tapasz sportolóknak (zöld jelű) – Új termék!

 • Kar- és vállfájdalmaknál (a) a fájdalom helyére 5×5 cm-es, a gerincoszlop és a lapocka közé 3×5 cm-es tapaszt ragasszunk fel! Ajánlatos a tapaszt a fájdalom megszűnte után még néhány napig viselni. A gerincen található idegkilépő helyekre (a lapockák közé és az utolsó csigolyára) is ajánlott felhelyezni, ha az egész kar fáj.
 • Térdfájdalomnál (b) a térdkalács köré (az ízületre) ragasszunk 2×5 cm-es darabokat a tapaszból. Krónikus térdfájdalom esetén előfordul, hogy a tapaszt folyamatosan, 5-10 napig viselni kell.
 • Hát-, gerincfájdalom, porckorongsérvnél (c) 5×5 cm-es tapaszt kell ragasztani a fájdalom helyére.
 • Könyökfájdalom, teniszkönyök (d) esetén ragasszunk egy-egy 3×5 cm-es tapaszt a könyök mindkét oldalára (belső és külső könyökdudorra).

Figyelmeztetések

 • Egyszer használatos, külső használatra!
 • Nyílt sebre nem alkalmazható!
 • A ragasztóanyag tartalmaz kaucsukot, amely az arra érzékenyeknél allergiás reakciót válthat ki, mely a bőr kipirulásával, viszketéssel jár: ez esetben távolítsuk el a tapaszt és ne használjuk!
 • A tapasz eltávolítása után a maradék ragasztóanyagot alkohollal távolíthatjuk el a bőrről.

Tárolás

Szobahőmérsékleten (de legfeljebb 30°C-on), száraz, hűvös helyen. Felnyitás után legalább 6 hónapig működőképes.

Gyakran Ismételt Kérdések

Motto tapasz vény nélkül kapható a gyógyszertárakban, ahol készlethiány esetén 1-2 nap alatt beszerzik a terméket. Ezenkívül kapható a bioboltokban, drogériákban, Herbária üzletekben, valamint számos webshopban.
További boltok, webshopok listája a Kapcsolat menüpontban található.

A kék jelű „Fájdalomcsillapító tapasz” és a zöld jelű „Fájdalomcsillapító tapasz sportolóknak” hatása megegyezik; elsősorban akut izomfájdalmak enyhítésére alkalmasak.  A sárga jelű „Reumatapasz” a krónikus ízületi fájdalmak kezelésére ajánlott. Hatását lassabban fejti ki, de hosszabb kezelésre is alkalmas.

Amennyiben orvostechnikai eszközre felhasználható az egészségpénztári kártyája, akkor vehet vele Motto tapaszt. Ezt az adott egészségpénztár szabhatja meg, hogy mire lehet felhasználni.

A Motto tapaszt gyakran használják kiegészítő kezelésként más, fájdalomcsillapító terápiák mellett (pl. fizikoterápia, masszázs, akupunktúra, gyógyszeres fájdalomcsillapítás, injekciós fájdalomcsillapítás stb. esetén). Gyógyszereket, drogokat nem tartalmaz, a fájdalmat a gyógyszerekétől eltérő működési mechanizmussal enyhíti. Hatóanyaga ásványi anyag, amely nem invazív, nem szívódik fel, ezért a gyógyszerek hatásosságára nincs hatással.

A vizes tapasz könnyebben eltávolítható, ezért a nehezebben leváló tapasz eltávolítását érdemes fürdés utánra tervezni. Az esetleges ragasztómaradványok acetonnal vagy alkohollal távolíthatók el.

A Motto tapasz nincs hatással a mágneses készülékekre, így mágneses terápia alatt is nyugodtan használható a termék.

A Motto tapasz külső energiaforrás nélkül, az emberi test által közvetlenül létrehozott energia segítségével – „bioáram” – révén enyhíti a fájdalmakat. A működése során keletkező egyenáram mikroamper nagyságú, amely nem befolyásolja az elektromos készülékeket, így TENS-készülék használata mellett is alkalmazható a tapasz.

Idegfájdalmak kezelésére, – így az övsömör, és az azzal kapcsolatos neuralgiai fájdalmakra – a gyorsabb hatású, kék jelű, „Motto fájdalomcsillapító tapasz” ajánlott. Vigyázzon, hogy csak sértetlen bőrfelületre kerüljön a tapasz, sebre, kiütésre ne ragasszon!

A tapasz ragasztóanyaga természetes eredetű kaucsukot (LATEX-et) tartalmaz, amely az arra érzékenyeknél bőrpírt, viszketést okozhat. Amennyiben ilyen tüneteket észlel, távolítsa el a tapaszt és ne használja tovább! A tünetek pár napon belül maguktól elmúlnak.

A Motto tapaszt krémtől, olajtól mentes, tiszta bőrre helyezze fel. Szőrös bőrfelület esetén érdemes előtte leborotválni a kezelendő területet.