A tapasz használata

1 Ollóval vágjon le egy 3-5 cm hosszú darabot, majd távolítsa el róla a védőpapírt! A fájdalom helyére, tiszta, száraz, krémtől, szőrtől mentes, ép bőrre ragassza fel a levágott tapaszt.

Mindig a tapinthatóan legerősebb fájdalom helyére tapasszunk!

Nagyobb fájó izom esetén tapintsuk ki a legfájdalmasabb pontot és oda ragasszunk (nem szükséges a teljes fájó területet lefedni a tapasszal)!

2 Rászorított kezével melegítse fel pár másodpercig a felragasztott tapaszt, hogy jól felragadjon és a működés hamar beinduljon.

3 A légáteresztő alapanyagú tapasszal
7 napos folyamatos használat lehetséges. Ha a fájdalom nem szűnik, csak enyhül, cseréljük!

dózis

Többféle fájdalom egyidejű kezelésére is alkalmas. Egyszerre legfeljebb egy csomag tartalma
(2 db 5 × 15 cm-es tapasz) használható. 7 naponta cserélendő. Összesen 30 napos folyamatos használat lehetséges, utána 1 hetes szünet beiktatása szükséges.

Teljesítőképesség

Állapottól függően, pár órától néhány napon belül várható a fájdalom enyhülése.

kezelés végén

A tapasz eltávolítását érdemes fürdés utánra időzíteni, ilyenkor könnyebben leválik a bőrről.
A maradék ragasztóanyagot alkohollal vagy acetonnal távolíthatjuk el a bőrről.

Akut vagy krónikus fájdalom?

A fájdalom lefolyása és időtartama szerint lehet akut vagy krónikus.  A két fájdalomtípus élesen elkülöníthető egymástól.

AKUT: Az akut fájdalom nagyon fontos fiziológiás jelenség, melynek figyelmeztető funkciója van, amely a sérülés lehetőségére vagy kiterjedésére utal (pl: ha megszúrjuk magunkat vagy forró tárgyat érintünk), rendszerint rövid tartamú és a szimpatikus idegrendszer hiperaktivitása kíséri (szapora légvétel, vérnyomásemelkedés, verejtékezés, tág pupillák). Akut fájdalom esetén pontosan tudjuk, hol van a sérülés. Ilyenkor az idegrendszer érzékeli a fájdalmat, negatív visszacsatolás jön létre és az központi idegrendszerből leszálló idegsejt próbálja a fájdalmat csökkenteni.  

KRÓNIKUS: A krónikus fájdalom az akuttal szemben már nem figyelmeztető jellegű, eredeti jelző funkcióját, adaptív biológiai szerepét elveszíti és állandósul. Az idegsejtek újra és újra olyan fájdalmat jeleznek az agynak, amelynek már nincs oka. A védekező mechanizmus gyengül, nem történik visszacsatolás és a fájdalom megmarad, sok esetben erősödik. Több, különböző betegség következménye is lehet és gyakorlatilag a test bármelyik pontján jelentkezhet. Rendszerint a 3-6 hónapon túl is fennálló fájdalmat nevezzük krónikus fájdalomnak.

Krónikus fájdalmakra

Krónikus fájdalmakra

akut
fájdalmakra

Ajánlott ragasztási pontok

Mindhárom termék esetében alkalmazható.

Figyelmeztetések

Külső használatra! Egyszer használatos! Nyílt sebre nem alkalmazható! Nem steril. Használat előtt olvassa el a belső oldalon található tájékoztatót!

A ragasztóanyag tartalmaz kaucsukot (LATEX), amely az arra érzékenyeknél allergiás reakciót válthat ki.

Gyermek, várandós, szoptató anyák esetében nem áll rendelkezésre elegendő információ.

Ne használja az eszközt egyidejűleg más, helyi alkalmazású készítménnyel!

Mágneses rezonancia vizsgálat (MRI) vagy más mágneses mechanizmuson alapuló vizsgálat, terápia előtt a tapaszt el kell távolítani! A vizsgálat után helyezzen fel egy új tapaszt.

Pacemaker-t használó beteg esetében: elvi működése alapján nem befolyásolhatja a pacemakert, de nem áll rendelkezésre elegendő információ.

Tárolás

Legfeljebb 30 °C-on, száraz, hűvös helyen. A tasakcsomagolás felnyitása után 6 hónapig használható fel. Bontatlan csomagolás esetén 5 évig használható fel.

Összetétel

Kaucsuk ragasztóanyaggal ellátott tapasz, felületén réz tartalmú ásványi anyag granulátummal.

Gyakran ismételt kérdések

Milyen termék a Motto tapasz?

Vény nélkül kapható orvostechnikai eszköz (I. kockázati osztály). 

Termék különbségek

Reumatapasz (sárga): krónikus fájdalmakra ajánlott. Lassú hatás elérésére lett kifejlesztve, hosszabb távú kezelési célra.

Fájdalomcsillapító tapasz (kék), Fájdalomcsillapító tapasz sportolóknak (zöld): Gyors hatás elérésére lettek kifejlesztve, rövid és/vagy hosszú távú kezelési céllal.

 

Egészségpénztári kártya

 Amennyiben orvostechnikai eszközre felhasználható az egészségpénztári kártyája, akkor vehet vele Motto tapaszt. Ezt az adott egészségpénztár szabhatja meg, hogy mire lehet felhasználni.

Tapasz eltávolítása

 A vizes tapasz könnyebben eltávolítható, ezért a nehezebben leváló tapasz eltávolítását érdemes fürdés utánra tervezni. Az esetleges ragasztómaradványok acetonnal vagy alkohollal távolíthatók el.

Dózis

Egyidejűleg több helyen is viselhető, többféle fájdalom egyidejű kezelésére is alkalmas, de egyszerre legfeljebb egy csomag tartalma (2 db 5 × 15 cm-es tapasz) használható. 7 naponta cserélendő. Összesen 30 napos folyamatos használat lehetséges, utána 1 hetes szünet beiktatása szükséges. 

Nem ragad fel

A tapaszt krémtől, olajtól, szőrtől mentes, ép és tiszta bőrre helyezze fel!